Du har hört det förut, att bli sedd och få feedback är en sak som de flesta medarbetare rankar som viktigt på sina arbetsplatser. Ändå är det något som de flesta också säger att de saknar. Men det behöver inte vara vare sig svårt, tidskrävande eller kostsamt att boosta dina medarbetare. Här kommer fem tips på hur du enkelt visar uppskattning.

medarbetare som staplar varandras händer och boostar varandra
medarbetare som staplar varandras händer och boostar varandra

1. fira prestationer

Ta chansen att fira prestationer och framgångar. Det behöver inte vara något storslaget utan det är verkligen tanken som räknas. Det viktiga är att du skapar firarkänsla. Köp en tårta, gå ut i solskenet och ta en glass i parken eller hitta på något kul tillsammans efter jobbet. När en enskild person har presterat långt utöver det vanliga är det självklart uppskattat med en blomma, kanske ett presentkort eller ett par biocheckar. Det är tanken som räknas.

2. återkoppla muntligt

Det ska ju inte vara så svårt, men ändå så glömmer de flesta av oss oftast att faktiskt berätta för våra medarbetare och kollegor att vi tycker att de gör ett bra jobb. Framför allt glömmer vi ofta att berätta varför vi tycker att de gör ett bra jobb. Visst är det trevligt med "bra jobbat!" och "snyyyggt!", men blir det alltför slentrianmässigt så tappar de orden snabbt värde. Om du istället berättar att du tycker att sambesöket med en säljare gick bra för att hon verkligen visade att hon lyssnade och tog till sig vad kunden sade, så visar du att att du verkligen har sett det som har gjorts bra. 

3. återkoppla skriftligt 

Vi tar till oss information på olika sätt och förutom att muntligt berätta vad du uppskattar hos dina medarbetare kan du också förstärka budskapet genom att fatta pennan (eller att hamra på tangentbordet) då och då. Ett kort på skrivbordet, eller hem, ett sms, eller ett mail, allt funkar. Men kom ihåg att du får bäst effekt om det kommer lite oväntat. Inte som ett svar på ett redan skickat e-mail till exempel.

4. lyft fram

Passa på att lyfta fram dina medarbetares goda insatser, både i det egna teamet och vidare i organisationen. Det behöver inte vara komplicerat alls. Testa till exempel att då och då bara börja ett möte med att specifikt berömma något som någon har gjort. Och lita på att du skapar en ordentlig känsla av att vara uppskattad om du presenterar dina medarbetare för nya kontakter genom att nämna något bra de har gjort. Prova till exempel något liknande det här: "Det här är Peter, det är han som är en av anledningarna till att vårt projekt blev så lyckat." Eller skicka mail uppåt i organisationen där du lyfter fram dina medarbetare, självklart med cc, eller bcc till berörd medarbetare. 

5. ställ frågor

De flesta trivs när de får känna sig delaktiga i sitt dagliga arbete. Genom att helt enkelt ställa frågor till dina medarbetare, kring hur de upplever sitt arbete, organisationens mål och hur de vill jobba för att nå målen, visar du att du uppskattar och värdesätter deras åsikter och förslag.