Frilufsande enstöringar mot bullsmaskande mötesvurmare. Marie Sophie Hahnsson bytte Randstad i Oslo mot kontoret i Stockholm. Här berättar hon om de största skillnaderna mellan oss och våra grannar i väst.

9db5addb37754b8a9fd8b30bfeedb345.jpg
9db5addb37754b8a9fd8b30bfeedb345.jpg

– Jag har suttit i många möten mellan norrmän och svenskar som pratar på sina egna språk och låtsas förstå varandra. Men för mig är det uppenbart att de pratar om helt olika saker, säger Marie Sophie, som nu har jobbat som digital marknadskoordinator på Randstad i Stockholm i tre månader.

olika länder – olika prioriteringar

Men det är mer än språken som skiljer länderna åt. Den tydligaste skillnaden på arbetsplatsen är enligt Marie Sophie hur vi värderar balansen mellan arbete och fritid.

– Jag upplever att man i Norge i större utsträckning arbetar för att kunna ha sin fritid. Att till exempel kunna åka iväg till fjällen och naturen, både på helger och på eftermiddagar om man bor bra till för det.

I Sverige är vi mer upptagna av jobbet, menar hon, med längre arbetsdagar och mindre fokus på tiden utanför arbetsplatsen. Att ta en timmes lunch hör inte till vanligheterna i Norge, då ser man hellre till att kunna gå hem lite tidigare.

– Jag själv kan se fördelar med båda modellerna. Det är viktigt att fokusera på jobbet och att ha mål, men jag värdesätter fortfarande min lediga tid mycket, och försöker se till att prioritera den.

effektivare arbetssätt, bättre arbetsro och mer kaffe i Sverige

För Marie Sophie innebar flytten en omställning till en större arbetsplats. På Randstad kontor i Stockholm finns betydligt fler anställda än på kontoret i Oslo, men det är inte den enda förklaringen till hur arbetskulturen och arbetssätten skiljer sig åt, menar hon:

– Generellt är svenskar bra på att prata med varandra på ett effektivt sätt. Man stör inte varandra i arbetet på samma sätt som man kan göra i Norge. Kommer någon och säger ”hej, jag har bara en liten fråga” så kan det hända att det tar längre tid än vad det borde, det är man bättre på att undvika här.

En annan sak svenskarna är duktiga på är att fika.

– Det är helt klart fler kafferaster här. Jag får försöka behärska mig så att jag inte blir för rund. Det finns ju alltid någon form av bulle.

Sverige vinner på afterwork men förlorar på möten

En stor skillnad länderna emellan är hur man ser på möten. Vår svenska förkärlek till att planera in möte efter möte är inte Marie Sophies melodi.

– Det hålls verkligen möten för allting här! Ska något hända så är det möte före, under och efter händelsen. Jag försöker undvika dem så gott det går, men jag sitter i betydligt fler möten nu än vad jag tidigare har gjort.

På plussidan är svenskarna däremot duktigare på att ses i sociala sammanhang när arbetsdagen är över.

– Det finns en helt annan AW-kultur här. Att träffas på vardagar i Norge är inte vanligt, på det sättet är det lite mer socialt här i Sverige. Jag upplever också många av svenskarna som väldigt trevliga och öppna. Jag har verkligen känt mig välkommen, både här på kontoret och i Sverige.

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb