Hemmakontoret har sina fördelar och en Sifo-undersökning som Randstad låtit göra visar att så många som nio av tio vill fortsätta att arbeta hemifrån, helt eller delvis, även i framtiden. Samma undersökning visar dock även att många upplever utmaningar med distansarbetet, främst när det gäller den fysiska arbetsmiljön.

sa-skapar
sa-skapar

Att den fysiska arbetsmiljön kan kännas utmanande är inte särskilt konstigt alls. Det är trots allt den största skillnaden med distansarbetet - att det sker i hemmet och inte på en plats som är anpassad för att utföra olika typer av arbetsuppgifter. Ergonomi och vardagsmotion är avgörande för vårt både vårt fysiska och psykiska välmående. Här är våra fem bästa tips för hur du med små medel själv kan förbättra din fysiska arbetsmiljö hemma.

1. byt arbetsposition regelbundet

De flesta av oss är väl medvetna om att det inte är hälsosamt att sitta ner för länge, och speciellt inte i en och samma ställning. Ändå är det lätt hänt att vi blir sittandes i samma position i timmar utan avbrott. Försök att ha som vana att resa på dig och byta arbetsställning åtminstone en gång i timmen. För att underlätta kan du sätta en timer som meddelar när det är dags att resa på dig - se det som ett naturligt avbrott för kaffepåfyllning, checka av Instagram eller kolla chatten.

2. gå ut och gå på lunchen

Det går inte att nog betona hur viktigt det är med vardagsmotion och att få in sina dagliga steg. När vi inte längre har en transportsträcka till vår arbetsplats är det viktigt att få till detta på andra sätt. Se till att gå ut och gå på lunchen. På så sätt får du inte bara in steg på hälsokontot, utan också det viktiga dagsljuset, vilket gör otroligt mycket för vårt välmående och vår energinivå.

3. var kreativ!

En stor utmaning med hemmakontoret är att vi vanligtvis inte har tillgång till samma utrustning som på arbetsplatsen, som exempelvis en bekväm och ergonomisk arbetsstol eller ett höj- och sänkbart skrivbord. Har du inte möjlighet att få denna utrustning för ditt hemmakontor från din arbetsgivare, eller kanske helt enkelt inte har plats, så gäller det istället att vara kreativ. Använd saker du har hemma för att skapa en högre plats att ställa datorn på så att du kan stå upp och jobba delar av dagen, varför inte strykbrädan eller ett par böcker staplade på köksbänken? Ställ dig också frågan - behöver alla dina möten ske framför datorn, eller skulle en del av dem gå att ta samtidigt som du är ute och går?

4. delta i digitala träningspass

En stor fördel med att jobba hemma är att vi har mer tid till annat eftersom vi inte förflyttar oss för olika aktiviteter. En god idé är att passa på att köra ett träningspass på lunchen! Det finns massvis med digitala träningspass att genomföra både själv eller i grupp, live eller förinspelat som inspiration. Du väljer själv vilken nivå du vill lägga det på och vilken träningsform som passar dig allra bäst, med fokus på styrka, kondition, uthållighet eller rörlighet.

5. prioritera stretching

Det som händer när vi rör oss allt mindre och sitter mycket och länge i samma positioner är att vi blir stela. För att öka vår rörlighet och blodcirkulationen till alla muskler är det viktigt att prioritera att stretcha. Välj ut ett par olika övningar som lättar på tryck i nacke och rygg och sträck på dig regelbundet. Övningarna du väljer ut kan du med fördel göra lite då och då under dagen, varför inte i samband med att det är dags att ändå ta en liten paus och byta arbetsställning?