En social arbetsplats med trivsam atmosfär är något som prioriteras högt bland kandidater. Det aktivitetsbaserade kontoret har därför blivit ett sätt för arbetsgivare att konkurrera om de främsta talangerna.

De senaste rapporterna från Randstad Employer Brand Research visar att en social arbetsplats med trivsam atmosfär rankas högt bland kandidater världen över. Allra viktigast är det för unga, så kallade ”Millennials”, och för kvinnor på den europeiska och nordamerikanska marknaden.

Randstads kontor i Göteborg står precis färdigt efter en stor ombyggnation. I framtagandet av den nya arbetsplatsen stod arbetsmiljö, och möjligheterna för de olika delarna av verksamheten att interagera med varandra, i centrum.

randstad kontor
randstad kontor

Lina Emneborg, Office manager på Randstad, är väldigt nöjd med resultatet och menar att hon redan nu kan se ett positivt gensvar bland medarbetarna.

– Jag tycker att vi har lyckats få till en miljö som uppmuntrar spontana möten mellan människor. Man stannar upp och pratar mellan olika business units i högre utsträckning än tidigare.

Arkitekterna har utgått från idén om ett så kallat aktivitetsbaserat kontor, där man istället för att ha fasta platser för varje anställd, har delat in kontoret i olika zoner avpassade för olika ändamål. Behöver du arbeta tyst och ostört finns det särskilda platser avsedda för det och vill du arbeta i grupp eller ta möten finns den möjligheten i en annan del av kontoret.

– Varje zon är verkligen specialanpassad in i minsta detalj. I ett av rummen har stolarna höga ryggar, vilket möjliggör samtal utan att störa sina kollegor och i de avskilda rummen har vi ljuddämpande heltäckningsmattor och dova, lugna färger, berättar Emneborg.

två randstad kollegor sitter på kontoret och pratar
två randstad kollegor sitter på kontoret och pratar

– Vissa tycker ju att det är svårt att arbeta i öppna kontorslandskap och andra trivs väldigt bra med det. Nu har alla möjligheten att välja själva, fortsätter hon.

En annan fördel med Randstads nya aktivitetsbaserade kontor är att det fått fler användningsområden. Stora möten eller konferenser, som tidigare förlagts i externa miljöer, kan nu hållas i de egna lokalerna. Kontoret blir på så vis en mer dynamisk miljö och symboliserar inte bara en plats där man gör det vardagliga arbetet.

– Ett bra exempel på det är vårt nya fina kök. Här finns det goda möjligheter för stora event och fina samtal och businessloungen, med låga soffor i härliga färger där man ska stanna upp och ta en kopp kaffe bland de fina växterna, säger Lina som tror att fler och fler arbetsgivare har insett vikten av att möta kandidaternas ökade krav på social arbetsplats. En arbetsplats där de anställda trivs är en arbetsplats de vill jobba på och komma tillbaka till.

Ladda ner vår rapport Randstad Employer Brand Research för fler insikter kring arbetsmiljö och vad medarbetarna värderar högst på arbetsplatsen.

författare
Lina Emneborg
Lina Emneborg

Lina Emneborg

office manager randstad, göteborg