vad är en apputvecklare?

En apputvecklare skapar mobilapplikationer till olika plattformar, och är inblandad i flera olika stadier från design till utveckling och implementering eller lansering. Applikationerna har i syfte att hjälpa användarna med olika tjänster, som att skicka och ta emot email, få tillgång till sin internetbank eller beställa produkter och tjänster direkt i mobiltelefonen. 

Som apputvecklare kommer du att bygga appar som används på marknadens största plattformar, som iOS, Windows och Android. I de flesta fallen ska du optimera en applikation till att fungera på alla enheter. Det är viktigt att ha med sig att en applikation ska kunna användas av både användare med en smartphone eller användare som har surfplatta. Därför behöver den mjukvaran som utvecklas vara tillräckligt bra för att ge en god användarupplevelse oavsett plattform eller enhet som den används på.

lediga jobb
1

vad gör en apputvecklare?

Tillsammans med olika designers jobbar en apputvecklare med att integrera tilltalande funktioner och teman för att göra användarupplevelsen bättre. Det här sker i utvecklingsfasen av ett projekt. Du behöver se till att designen och funktionerna ligger i linje med det behov som finns hos användarna. 

Som apputvecklare arbetar du vanligtvis för IT-företag med inriktning på mjukvaruutveckling eller apputveckling, men du kan också arbeta för spelutvecklare som har fokus på mobilspel. Marknadens två stora plattformar, iOS och Android, har också egna apputvecklare anställda. De arbetar med att bygga egna applikationer, och underhålla applikationerna som redan finns på marknaden samt anpassa dessa till nya förutsättningar. 

Skulle ett jobb som apputvecklare passa ditt IT-intresse och din kreativa förmåga? Läs då vidare om vilka kompetenser och kvalifikationer som krävs för att lyckas i rollen som apputvecklare. 

2

genomsnittlig lön som apputvecklare

En apputvecklare kan ha varierande lön beroende på en rad olika faktorer. Det finns apputvecklare som arbetar heltid på ett större företag och har fast månadslön, men det finns också apputvecklare som arbetar i en projektanställning eller deltid. Detta är en av faktorerna som kan påverka din lön. 

Dessutom kan man som apputvecklare jobba som konsult och då välja bland flera olika uppdragsgivare och projekt. För en apputvecklare som arbetar som egenföretagare och konsult kan lönen variera över tid, beroende på mängden uppdrag och hur välbetalda uppdragen är. Med andra ord kan jobbet och lönen som apputvecklare variera vilket innebär att det är svårt att ge en genomsnittlig lön. För mer information om vilken lönenivå en apputvecklare har, se Unionens marknadslöner eller SCB.

två manliga apputvecklare så bredvid varandra och diskuterar ett problem
två manliga apputvecklare så bredvid varandra och diskuterar ett problem
3

olika roller av apputvecklare

Det finns flera olika områden en apputvecklare kan fokusera på, men det finns två specialiseringar som är mer vanliga än andra: 

  • iOS apputvecklare
    En del apputvecklare är specialiserade på att bygga applikationer som ska användas i iOS-enheter, som iPhone och iPad. Om det är din roll kommer du att använda kodspråket som är kompatibelt med iOS, samt Swift och Xcode för att bygga apparna. Xcode är ett utvecklingsverktyg som används för att designa mobilapplikationer till iOS. 
  • android apputvecklare
    Det finns också apputvecklare som inriktat sig på att arbeta med appar till Android. Då använder du dig primärt av Java och Kotlin som kodspråk för din programmering av mobilapplikationerna. Operativsystemet har en utvecklingsmiljö (Android Studio) som har alla interna verktyg som behövs för att bygga en funktionell applikation som Android-användare sedan kan använda. 
4

att arbeta som apputvecklare

Att arbeta som apputvecklare ställer höga krav på din kreativitet och problemlösningsförmåga. Det är egenskaper som behövs när du ska bygga eller underhålla mobilapplikationer. Nedan följer de vanligaste arbetsuppgifterna i rollen. Dessutom går vi igenom hur framtidsutsikterna och arbetsmiljön ser ut för apputvecklare. 

5

utbildning och kvalifikationer

Det finns ett par olika sätt att utbilda sig till apputvecklare: 

  • universitets- eller högskoleexamen

Det finns få specifika utbildningar för apputveckling på universitets- eller högskolenivå, men det finns många IT-relaterade utbildningar som är meriterande för den som tänker sig en karriär som apputvecklare. Den som har planer på att avancera i karriären kommer att finna det meriterande att ha en universitets- eller högskoleexamen på sitt cv.

  • yrkeshögskolan

Yrkeshögskolan erbjuder ett antal olika utbildningar för apputvecklare, men också andra yrkesförberedande utbildningar inom programmering. Det är ett bra sätt att kombinera praktiskt och teoretiskt lärande, samtidigt som man utbildar sig på ett sätt som förbereder en för arbetslivet. 

  • intern företagsutbildning

En del företag inom IT-branschen internutbildar sina nyanställda, för att se till att de har den tekniska kunskapen som behövs. Ofta finns det krav om att ha grundläggande teknisk erfarenhet eller utbildning sedan tidigare. Interna utbildningar är alltid ett sätt att utveckla sin kompetens. 

  • erfarenhet och praktikplats

Apputvecklare är ett yrke som är beroende av det tekniska kunnandet och den praktiska erfarenheten. Det gör att praktikplatser är ett bra sätt att lära sig jobbet. Den som har lång arbetslivserfarenhet har också förutsättningarna att kunna hantera mer komplexa roller. Med mer gedigen erfarenhet kan man också bli aktuell för chefs- eller ansvarspositioner som apputvecklare. 

6

kunskap och kompetenser

Det finns ett antal kompetenser och egenskaper som är meriterande för att bli en framgångsrik apputvecklare: 

7

vanliga frågor om att jobba som apputvecklare

Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som apputvecklare.

8

bevaka jobb för apputvecklare

Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.

skapa jobbevakning