Först och främst, stort grattis till att du fått ett jobberbjudande! Allt det hårda arbete du lagt ner i anställningsprocessen har gett resultat och lett till ett nytt jobb.

Att förhandla och därefter tacka ja till ett jobberbjudande är förmodligen den roligaste delen av jobbsökningsprocessen, men det finns ett par viktiga delar som du behöver ha i åtanke. Att acceptera ett muntligt jobberbjudande är nämligen inte så lätt som att bara säga: “Jag vill ha jobbet; var skriver jag på?”. Först behöver du överväga om den lön och de förmåner du erbjuds möter dina krav, och om det potentiella startdatumet kommer att fungera för dig och din eventuella nuvarande arbetsgivare.

Om jobberbjudandet har allt du vill ha ska du naturligtvis tacka ja. Men om du är osäker bör du tacka för erbjudandet, och sedan be om betänketid så att du kan fundera igenom jobberbjudandet i lugn och ro. Förklara att du är intresserad men att du behöver tänka igenom erbjudandet lite till och kom överens om ett möte där du kan följa upp, antingen per telefon eller skriftligen. 

Detta ger dig tid och utrymme att antingen acceptera erbjudandet som det är, eller fundera på om du möjligen vill förhandla om något eller några av villkoren. Det kan också vara så att du landar i att av olika skäl att tacka nej till jobberbjudandet.

två leende kollegor tittar på en telefon
två leende kollegor tittar på en telefon

några tips innan du accepterar ett jobberbjudande

uttryck din uppskattning

Om du erbjuds jobbet via telefon, visa din uppskattning för erbjudandet och lyft fram varför du är glad över att du fått jobbet. Be sedan om tid att gå igenom detaljerna i jobberbjudandet skriftligen och kom överens med rekryteraren eller arbetsgivare om när du ska återkomma med ditt besked.

utvärdera jobberbjudandet – lön, tjänstetitel, förmåner, startdatum osv.

Läs noggrant igenom jobberbjudandet. Det här är din chans att se om det finns några justeringar du vill göra i villkoren och ställa eventuella frågor för att förtydliga rollen och erbjudandet. Här kan det vara bra att ta råd av någon du litar på, för att gå igenom avtalet så att allt känns bra.

Om du är i en process via ett bemannings- eller rekryteringsföretag kan du be om stöd och hjälp av din kontaktperson där. De är väl insatta i löneläge och förmåner och kan därmed ge dig viktiga insikter i processen.

förhandla om erbjudandet - lägg ett motbud

Om du är intresserad av jobbet och vill ha det, men känner att vissa delar inte motsvarar  dina förväntningar, är det nu dags att förhandla erbjudandet för att det bättre ska överensstämma med dina önskemål.

Några saker att tänka på:

  1. När det kommer till att förhandla lön kan du göra research online för att ta reda på hur löneintervallet ser ut för liknande roller på marknaden. Om du sökt tjänsten via ett bemannings- eller rekryteringsföretag, som Randstad, kan du alltid höra av dig till din kontaktperson där för att få guidning och råd i detta avseende. Tänk på att ge ett rimligt löneanspråk under förhandlingen.
  2. Om tjänsten innefattar bonus kan det vara en bra idé att diskutera bonus i förhållande till lön.
  3. Om det finns möjlighet och faller inom ramen för tjänstens rollen, kan du se över förmåner som sjukförsäkring, löneväxling, parkering, friskvård, tjänstebil eller program för kompetensutveckling.
  4. Har du ett behov av viss flexibilitet gällande arbetstider eller placering? Då kan detta vara en förhandlingsfråga att lyfta för att diskutera villkoren för arbetstider, arbetsplats och distansarbete. Inom vissa tjänster finns det dock inte utrymme för den här typen av förhandling, om rollen till sin karaktär kräver att du är på plats de fasta tiderna som gäller.

Var beredd på att du kan komma att behöva kompromissa lite med villkoren i ditt jobberbjudande, det är inte alltid du får varenda punkt på önskelistan uppfylld. Här gäller det att du vet vilka delar som är de allra viktigaste för dig, och vilka du kan tänka dig att kompromissa kring. 

du tackar ja till jobbet - dags att skriva på avtalet

När du och arbetsgivaren kommit överens om all formalia och du känner att jobberbjudandet motsvarar dina förväntningar är det dags att tacka ja till jobberbjudandet. Meddela arbetsgivaren att du tackar ja till jobberbjudandet och att du är glad över att få tillträda rollen. 

Det kan också vara trevligt att skicka ett tack-mejl till den eller de som varit involverade i rekryteringsprocessen. Att visa din uppskattning är något du kommer långt med och som kan hjälpa dig när det väl är dags igen att söka jobb i framtiden.

fråga om nästa steg

När du tackat ja till jobberbjudandet och alla villkor är avtalade kan du passa på att fråga om hur kommande tid och nästa steg ser ut. Om ni inte redan hunnit diskutera detta kan du ställa frågor som exempelvis:

  • Hur kommer introduktion och onboardning att se ut?
  • Kommer du att få någon teknisk utrustning, som dator, telefon samt lösenord och access till olika program? När sker i sådana fall detta?
  • Vad behöver du veta och tänka på inför din första dag?

Att acceptera och tacka ja till ett jobberbjudande är ett spännande steg i arbetslivet, så se till att fira vad du har åstadkommit. Lycka till!

 

Registrera ditt CV och låt oss hitta dig när vi letar efter potentiella medarbetare till våra lediga jobb. Gör det redan idag så att du inte missar ditt drömjobb!

Vi har hundratals lediga jobb runt om i Sverige. Se om du hittar ett som passar dig.

lediga jobb