att-tackla-nej-i-jobbsökandet-artikelbild.png

Du sliter som ett djur, men jobben du söker går ändå till någon annan. Hur går man vidare från ett nej – och vänder det till en fördel? Jonna Wenngren, rekryteringskonsult på Randstad, ger sina bästa tips.

Hur gör jag för att fortsätta vara peppad att söka fler jobb om jag får nej många gånger?
– Försök att hålla dig positiv och rannsaka dig själv. Kanske söker du fel jobb, som du antingen är under- eller överkvalificerad för? Det är viktigt att jobba med sig själv och bryta ut sig själv från situationen för att inte hamna i en negativ tankespiral.

Kan man alltid få feedback om man inte får ett jobb?
– Det beror lite hur långt du har kommit i processen. Har man fått ett nej innan en personlig intervju är det okej att höra av sig via mejl och fråga hur det kom sig att det tog slut där. Men om du får komma på intervju och får ett nej efter det kan du istället ringa till rekryteraren och ta reda på om det finns något att jobba på till nästa gång. Det är viktigt att ta tillfället i akt att ställa frågor, samtidigt som det är viktigt att det blir ett positivt samtal kring ett negativt besked.

Hur gör man det då?
– Genom återbesök. Läs det personliga brevet igen. Fundera över om det var tillräckligt skruvat? Går det att skriva ett bättre material för att rikta sig ännu mer mot tjänsten? Gå igenom din ansökan för att se om du hittar något som är fel. Kolla efter felstavningar och syftningsfel och justera det. Med ett bättre material blir du mer säker.

Hur håller jag mig öppen för ett företag om jag fått nej till en tjänst, men vill kunna söka andra jobb där i framtiden?
– Mejla och fråga om det är okej att få feedback. Passa på att fråga om framtiden och om det finns andra passande jobb som kommer framöver. Stäng inte av kontakten mot rekryteraren utan försök att hålla en god kontakt.

Hur går jag vidare när jag samlat all feedback, utan att känna mig dålig?
– Det är otroligt svårt, försök att hitta någon att bolla och prata med – en kompis eller någon som jobbar inom samma bransch. Det är tungt att försöka dra upp sig själv, men försök att inte grotta ner dig i det som är mindre bra, utan fokusera på det positiva.

lediga jobb

Vi har tusentals lediga jobb  runt om i Sverige. Kolla om du hittar ett som passar dig.