söka-jobb-när-du-redan-har-ett-artikelbild.png

Berätta för chefen eller inte? Att söka ett nytt jobb medan du har ett annat jobb kan vara ett snårigt äventyr kantat av vita lögner. Här är rekryteringschefens bästa tips på hur du slingrar dig ut med flaggan i topp.

Som Branch Manager och rekryteringschef för region väst på Randstad har Thomas Bylund sett det mesta när det kommer till att söka jobb – både bra och dåliga exempel. Låt oss börja med vad som borde vara självklart, men inte alltid är det:

– Använd aldrig din nuvarande jobbmejl när du söker en annan tjänst. Det är i och för sig väldigt få arbetsgivare som skulle läsa sina medarbetares mejl, men varför ens ta risken?

steg 1: identifiera vad det är du vill

Ärlighet varar kanske alltid längst, men är det verkligen en bra idé att berätta för chefen att jag funderar på att söka nya utmaningar? Det är inte så enkelt som en ja eller nej-fråga, menar Thomas.

– Det handlar egentligen om att först och främst ta reda på vad det är du vill uppnå. Söker du dig till någonting, eller bort från ditt nuvarande jobb?

Har du ett tydligt mål med vad du vill göra behöver det inte vara till din nackdel att förklara det, det kan det vara så att möjligheten redan finns hos din nuvarande arbetsgivare. Har du en god relation till din chef kan det i annat fall också vara så att hen förstår dig och kan stötta och hjälpa dig.

– Det bottnar också i att vara ärlig i sina utvecklingssamtal. Beskriv dina behov och önskemål, inte för att hota, men för att ge både din arbetsgivare och dig själv en ärlig chans att få ut så mycket som möjligt av den tid ni på ett sätt lånar av varandra.

steg 2: håll på integriteten

Söker du dig däremot vidare på grund av att du vantrivs är det sällan klokt att lägga korten på bordet. Generellt är det enklaste rådet att hålla dina med- och motgångar i jobbletandet för dig själv.

– Du gör ingenting kriminellt när du söker nya utmaningar, och har inga skyldigheter att berätta om det för någon, säger Thomas.

Använd inte din jobbtelefon eller jobbmejl för att söka andra tjänster och var lite försiktig med vad du berättar, både för kollegor och chefer.

– Man kan aldrig veta vem som berättar vad för vem, och skulle det komma fram på fel sätt att du söker ett nytt jobb leder det sällan till något bra, säger Thomas.

steg 3: gör ingen stor sak av det

När du är mitt uppe i att söka jobb kan det upplevas som att det mer eller mindre är det enda som händer, och att det i princip står skrivet i pannan på dig.

– Många blir väldigt stressade och nervösa, helt i onödan. Var förberedd på att rekryteraren kommer att ringa upp och ta det sedan som vilket telefonsamtal som helst. Säg att du bara ska leta upp ett rum och förklara att det var en kompis, om någon skulle fråga.

Detsamma gäller om du blir kallad på intervju. Kolla upp några tider som passar bra i förväg och föreslå dem om det blir aktuellt. Kom ihåg att alla människor behöver gå tidigare ibland, för en tandläkartid, för att hämta barn på dagis eller skriva om lånen på huset.

– Mer än så behöver ingen veta, och i värsta fall går det dessutom att ta en semesterdag, avslutar Thomas.

Söker du jobb? Du hittar alla våra lediga jobb här.

lediga jobb

Vi har tusentals lediga jobb  runt om i Sverige. Kolla om du hittar ett som passar dig.