hitta jobben som inte annonseras.jpg

En stor del av alla lediga jobb annonseras aldrig ut innan de blir tillsatta. Här får du tips om hur du hittar jobben som inte finns.

För ett par år sedan gjorde arbetsförmedlingen en undersökning som visar att ungefär 20 procent av alla lediga jobb hamnar på Arbetsförmedlingen och resterande 80 procent är så kallade dolda jobb som tillsätts via kontakter och spontanansökningar.

Hur hittar man då dessa dolda jobb? Det handlar om att ha koll på marknaden och ha en aktiv omvärldsbevakning:

Man kan säga att i varje dagstidning finns det åtminstone ett dolt jobb. Det kan vara en artikel om ett företag som ska etablera sig i din stad eller att ett företag går bra och har ökat sin omsättning. Ring upp företaget i fråga och gör en spontanansökan med motiveringen att du läst att det går bra för dem. På så vis är du ute i god tid och hinner göra din ansökning innan lediga tjänster läggs ut. Dessutom är det en fördel att ha koll på samhället i stort. Precis som att det är bra att hålla koll på låg-och högkonjunkturer, är den svenska kronan stark är vår importmarknad stark och företag inom den branschen på uppgång.

är det inte svårt att söka ett jobb som kanske inte finns?

Du får gå tillväga på ett lite annat sätt än du hade gjort om tjänsten låg ute men genom att vara påläst och göra en spontanansökan visar du att du har koll. Det är alltid viktigt att anpassa din ansökan till varje specifikt jobb du söker men vid en spontanansökan är det extra viktigt att du baserar din ansökan på varför du vänder dig till just dem. Ytterligare en viktig faktor är att du behåller initiativet, har du inte ringt innan du skickar din ansökan kan du avsluta med att du kommer kontakta dem inom en vecka. Då har du bollen hos dig och en ansökan att hänvisa till när du ringer.

tips för att hitta du de dolda jobben

  • Läs dagstidningar och ha koll på omvärlden!
  • Sök information på allabolag.se eller merinfo.se, där finns statistik över vilka bolag som går bra och därför kan vara i behov av personal.
  • Gå på företagsmässor och företagarfrukostar – det är lättare att få jobb om man hittar på det innan man kommer dit.
  • Använd dina kontakter och utöka ditt nätverk successivt.
  • Behåll initiativet vid ansökan – skickar du ut fem ansökningar en vecka följer du upp dem med ett samtal veckan efter.