så håller du koll på de lediga jobben

så håller du koll på de lediga jobben.jpg

Lediga jobb strömmar ut i allt fler kanaler. För att över huvud taget veta var du skall leta, måste du först veta vad det är du letar efter, menar Paulina Gustafsson på Randstad Risesmart.

Som coach på Randstad Risesmart jobbar Paulina med människor som av olika anledningar vill byta spår i livet. Det första steget i processen att hitta nästa drömjobb är att ställa dig själv tre frågor.

kartlägg dina kompetenser och preferenser

För att över huvud taget veta vad du ska hålla ögonen öppna efter måste du först ta reda på vad det är du letar efter.

– Vi utgår alltid från tre frågor. Vad kan du? Vad vill du? Och var vill du jobba? Det måste du ha stenkoll på innan du börjar leta, annars är det som att försöka hitta en nål i en höstack, säger Paulina.

Kartlägg vad dina styrkor är, vad du drivs av att arbeta med och när det är klart, vilken geografisk plats du vill arbeta på. Med de parametrarna fastställda kan du sedan fokusera sökandet och sortera bort de tjänster som egentligen inte är aktuella.

komplettera jobbsajter med varandra – och använd dem fullt ut

På internet finns en uppsjö av jobbsökarsajter, många är rikstäckande och inkluderar de flesta branscher, medan andra är nischade på olika platser eller yrkesområden.

– Platsbanken är fortfarande ett väldigt bra verktyg för att hålla koll på lediga tjänster som annonseras. Som arbetssökande hos arbetsförmedlingen skrivs du automatiskt in på den interna delen, men många missar att det också finns en extern del, där du kan marknadsföra dig själv och där arbetsgivare kan hitta dig. Denna kan du använda för att söka nytt jobb även om du inte är arbetslös.

Som komplement till Platsbanken finns också flertalet jobbsasajter som samlar lediga jobb Careerbuilder, Metro Jobb, Monster,  Blocket Jobb, Jobbsafari och Indeed är några av de större allmänna sajterna. Utbudet av annonserade tjänster kan variera något varför det är viktigt att kolla flera. En ytterligare skillnad kan vara vilka funktioner som erbjuds, till exempel möjligheten att prenumerera på matchmail som kommer när relevanta tjänster dyker upp på sidorna.

glöm inte att kolla sociala medier

Men för att inte missa några möjligheter gäller det också att vara aktiv. Många arbetsgivare i dag vet att de inte behöver annonsera i de vanliga kanalerna för att attrahera kandidater. Vet du vilka företag du helst skulle vilja arbeta för så håll koll på deras hemsidor och skicka in spontana ansökningar och förklara vad du kan tillföra organisationen.

– Det är också viktigt att hålla koll på sociala medier. Många företag annonserar i Facebookgrupper som till exempel ”lediga jobb i Halmstad” där jag själv bor. Linkedin är också ett viktigt verktyg, men även Instagram och Twitter kan vara kanaler som i slutändan leder till att en arbetsgivare får upp ögonen för dig, eller du för dem.

nätverka och sprid ordet om dig själv

Se också till att ta varje chans att komma i kontakt med potentiella arbetsgivare. På många orter anordnas i dag nätverksträffar över frukost eller lunch vilka kan vara ett bra tillfälle att få en första kontakt med intressanta företag.

– Träna in en hisspresentation av dig själv, där du berättar att du söker jobb, vad du är bra på och vad du vill arbeta med. Det är viktigt, både gentemot arbetsgivare men även för att involvera vänner och bekanta i ditt arbetssökande. Kom bara ihåg att vara specifik och svara på frågorna: ”Vad kan du?”, ”Vad vill du?” och ”Var vill du jobba?” säger Paulina.

Skrivit CV än? Här hittar du tips, råd och mall för CV