Vad fungerar för att maximera chanserna till drömjobbet? Här är några råd på vägen.

Cv:et är inte bara en meritförteckning utan förmedlar även hur du presenterar information och säljer in dig själv och din kompetens. Därför är allra viktigast för att sticka ut i konkurrensen att tydligt och pedagogiskt lyfta fram varför just du är rätt för tjänsten. Här finns inga genvägar. En rekryterare vill snabbt och lätt kunna identifiera att den sökande har rätt kvalifikationer och bör gå vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen.

Tänk på att rekryterare ofta gör sitt första urval utifrån endast CV som inte får vara för långt och bara innehålla viktig information och kvalifikationer. Glöm inte att dessa ska finnas med i cv:et – inte bara i det personliga brevet. Många gånger blir det personliga brevet en del av urvalet först i steg två. Dessutom måste cv:t självklart vara fritt från stavfel och väl uppställt. Och om du väljer att ha med foto så välj med omsorg.

Utnyttja gärna sociala medier och de kanaler som finns där. Många är aktiva på Twitter, Instagram eller andra sociala medier. Vissa har till och med en egen hemsida. Genom att i sitt cv länka till en hemsida och sociala medier ger man helt enkelt ytterligare en bild av sig själv. Allt från avancerade arbetsprover till en spelista på Spotify..

tips för ett riktigt vasst cv:

  • Lägg tid på att anpassa ditt CV efter tjänsten du söker. Lyft fram relevant erfarenhet samt personliga egenskaper som kvalificerar dig för tjänsten.
  • Se till att ditt CV är lättläst och överskådligt - även gällande titlar, år och anställningsformer.  Viktigt att rekryteraren redan vid första anblick förstår att du är kvalificerad och lämpad för tjänsten.
  • Var pedagogisk och tydlig när du beskriver dina tidigare erfarenheter - räkna inte med att din titel beskriver rollen tillräckligt väl.
  • Se till att Cv:t är fritt från stavfel eller andra stilistiska fel.
  • Att ha med en bild i Cv:t kan vara en fördel, men tänk på att välja bild med omsorg. Även bilden ska ”stämma överens” med tjänsten du söker.

Tips, råd och mall för CV