hur får jag drömjobbet? 4 rädslor som hindrar dig.

så får du drömjobbet.jpg

Att komma igång med jobbsökandet kan vara motigt – men rädslorna är oftast obefogade. Så ta tjuren vid hornen och kom igång direkt med jakten på ditt drömjobb!

På karriärsajten themuse.com benar Abby Wolfe ut hur det egentligen ligger till med de vanligaste rädslorna och vanföreställningarna som hindrar dig från att komma igång med jobbsökandet. Här är hennes fyra punkter:

det kommer att uppta all min tid

Det stämmer att det tar tid att aktivt söka jobb – du måste gå igenom en oerhörd mängd annonser, sortera fram de som är relevanta för just dig, anpassa dina ansökningar för varje nytt jobb och till slut, om du har tur, förbereda dig för en intervju. Det går inte på en eftermiddag.

Men, det finns en lösning och den stavas schemaläggning. Genom att strukturera och sätta av tid då du enbart ägnar dig åt specifika uppgifter kopplade till att söka jobb slipper du väldigt mycket onödigt våndande. Nöj dig inte med att ”hitta två jobb och söka dem under nästa vecka”, bestäm att du mellan klockan 10 och 12 på tisdag uppdaterar ditt CV, mellan 13 och 16 går du igenom nya annonser och så vidare. Precis som under en anställning kan du då separera jobbsökartid och fritid och det kommer garanterat att kännas lättare.

jag är inte kvalificerad för någonting

Plötsligt hittar du en ledig tjänst, och beskrivningen av rollen är verkligen som klippt och skuren för digMen så kommer de dåliga nyheterna: minst fem års relevant erfarenhet och du ska behärska det och det systemet. Dilemmat att skaffa erfarenhet medan du är arbetslös är du inte ensam om. Som tur är listar många företag den perfekte kandidaten i sina annonser och det är i många fall en önskelista snarare än en kravlista som presenteras. Grundläggande krav som eventuella legitimationer och certifieringar får du respektera, men annars är det bara att söka på!

jag kommer inte att sticka ut ur mängden

Det kan kännas motigt när du vet att ditt CV kommer att vara ett av närmare hundra. Men tappa inte hoppet för det, någon ska få jobbet, och är du kvalificerad är det ingenting som säger att det ska vara någon annan än du.

Dessutom finns det enkla sätt som kan få rekryteraren att tänka på dig en extra gång. Visa att du engagerar dig, bifoga till exempel en länk till din blogg eller arbetsprover som du är extra nöjd med, eller inled med någonting oväntat i din arbetsansökan som gör att ditt namn fastnar. Men tänk på att hålla det relevant för den aktuella tjänsten, annars kan det göra mer skada än nytta.

när jag väl får ett jobb kommer jag att hata det

Det är lätt att bli bekväm och rädd för det du inte har provat, särskilt när det är någonting du kommer att ägna en stor del av dina dagar åt. Men försök tänka tvärtom, det finns inga garantier för att du kommer att älska det, men det finns inte heller några för att du kommer att avsky det. Kort sagt så går det inte att veta hur framtiden kommer att se ut. Men en sak är säker, är det någon som kan påverka den så är det du själv.

Ursprungsartikeln kan du läsa här.

missa inte drömjobbet

Skapa en jobbevakning så missar du inte när drömjobbet dyker upp. Du får ett mejl direkt till din inkorg när vi har ett jobb som matchar dina kriterier.

skapa bevakning