anställningsintervju - så förbereder du dig

så förbereder du dig inför anställningsintervjun.jpg

Benen blir till gelé och hjärtat är på väg upp i halsen. Att gå på arbetsintervju kan vara nervöst oavsett om det är första jobbet eller om du har hunnit arbeta ett tag. Här är expertens tips för hur du ger dig själv rätt förutsättningar för att göra succé.

Urban Appelquist är rekryterare på Randstad och har varit i de flesta intervjusituationer. Han har sett allt från iskallt lugn till känslomässiga overloads.

– Jag har haft över 3 000 kandidater i heta stolen under mina 15 år i rekryteringsbranschen och älskar verkligen mitt jobb. Det jag gillar är psykologin och dynamiken i mötet, det är alltid lika intressant att träffa nya människor.

alla kan bli nervösa

Urban menar att ingen är förskonad från den press det innebär när drömjobbet är inom räckhåll.

– Jag har sett personer som söker höga chefsposter vanka av och an utanför kontoret 14.40 med den där lilla portfolion under armen för att sedan samla mod att slinka in i sista minuten. Nerverna påverkar oss alla, säger Urban med ett skratt.

Han menar att A och O när det gäller att lyckas på en intervju är att vara våga bjuda på sig själv.

– Din kompetens vet jag ju redan en hel del om. Jag är ju nyfiken på dig och din personlighet. Själv brukar jag göra mitt bästa för att få personen avslappnad så att de känner att de kan prata fritt.

Hur då?
– Jag brukar skämta lite och berätta lite om mig själv. Kanske berättar jag att jag är gammal hårdrockare och brukade ha långt hår och skämtar lite om att stubben jag har på huvudet nu för tiden inte är något vidare att headbanga med. Ett garv brukar få de flesta att slappna av lite.

tipsen som gör dig redo för intervju

Preparation efter person. Vissa är lite återhållsamma och passiva i nya situationer med nya människor. Är du en sådan? Varför inte värma upp och ladda genom en snackig fika med en vän så att du kommer igång? Är du en person som tvärtom blir övertänd? Varför inte sätta dig på en parkbänk och meditera eller bara lyssna på fågelsången en timme innan intervjun?

Rekryteraren bits inte. Den som intervjuar dig är (med största sannolikhet?) inte någon gammal Gestapo-agent. Personen vill bara lära känna dig bättre för att ta reda på om du skulle passa för jobbet. Du behöver så klart inte öppna dina allra innersta rum, men våga bjuda på dig själv och förutsätt inte att rekryteraren vill sätta åt dig.

Var påläst. Att ha koll på företaget och tjänsten gör inte bara att du framstår som proffsig och intresserad, det gör dig också lugn. Gå också igenom dina egna kompetenser och egenskaper. Finns det luckor? Se till att du har svar på tal.

Var ärlig. Det viktigaste på en intervju är att vågavara äkta och spela ut sin personlighet. Du har ingenting att vinna på att fejka fram en personlighet för att du tror att den stämmer bättre med jobbets kravprofil. I de flesta fall kommer rekryteraren att se igenom fasaden och så mister du tillfället. Och skulle du mot förmodan lyckas dupera den som sitter mittemot, så kommer du med största sannolikhet vantrivas på ett jobb där du måste spela en roll åtta timmar om dagen.

Anställningsintervjun - så lyckas du